HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Kezdetek

2014.05.25. 17:44 Lilike4

2013 őszén egy kedves rokon, aki már 6 éve kint él Norvégiában, Oslótól délre, a kérdésünkre, hogy milyen is ott kint élni, hosszasan ecsetelte, hogy mennyivel jobb és nyugodtabb az életük, amióta először Svédországba, majd nem sokkal később Norvégiában próbáltak szerencsét.

Mi is kedvet kaptunk ahhoz, hogy sok-sok év reménytelen itthoni küzdelem után új otthont, új életet kezdjünk ott.

A párom elkezdett Norvégul tanulni, de csak autodidakta módon, nyelvtanár nélkül.

Aztán 2014 elején újra rákérdeztünk az addig mindig segítőkész rokonra, hogy mondjon konkrét tippeket, ötleteket, ami majd segíti az elindulást.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott... se kép, se hang azóta, sőt, más ismerősön keresztül az az infó jött vissza, hogy nem is érti, mi mit akarunk, hiszen ott nincs munkalehetőség, lakást se lehet találni, s ő még a fia barátjának sem tud segíteni.

Igen, sajnos ez a magyar mentalitás... nehogy már a másiknak is könnyebb legyen egy kicsit is. Küzdjön meg mindenért, nekem se segített senki sem...

A kezdeti döbbenet után, ez bennünk csak fokozta az elszántságot és önállóan kezdtünk el keresgetni az internet segítségével.

Nagyon sok óra munka, rengeteg elküldött üzenet után, egyszer csak felcsillant a remény pár " idegen" magyar ember személyében. Volt aki már kint él, van aki itthon van még de már készül ő is kifelé.

Ezektől az emberektől nagyon sok hasznos infót, linket kaptunk, ahonnan el lehetett kezdeni a nézelődést.

Teltek a hetek, s egyre komolyabban vettük a dolgokat.

Márciusban megvettük páromnak a repülő jegyét CSAK ODA !!, ami május 07.-ére szólt. Nagyon kedvező árat találtunk, hiszen csomaggal, illetékkel együtt " csak " 30.000 Ft.-ba került.

Azzal, hogy a jegy meg volt, tulajdonképpen megszabtuk a határidőt, hogy mennyi időnk van arra, hogy szállást találjunk és hogy a kezdéshez összeszedjük a pénzt.

Arról már lemondtunk, hogy közösen megyünk ki a még óvódás kisfiunkkal együtt, hiszen a józan ész beláttatta velünk, ez nem járható út.

Kell, hogy legyen olyan aki kitapossa az utat, talál munkát, s olyan szállást, ami mindhármunknak megfelel majd.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr566208361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása