HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Ismerkedés a Norvég élettel, szokásokkal

2014.06.05. 22:41 Lilike4

 

2014.05.09

Már 2 nap telt el azóta, hogy párom megérkezett Oslóba, de mivel a szállásadója eddig külföldön volt, csak ezen a napon tudta elfoglalni a még itthon megbeszélt szállást.

A főbérlő Nils, egy középkorú orvos, aki csak alkalmanként tartózkodik Oslóban, egyébként Lillehammerben van saját háza, kiment elé a Vigeland Parkhoz, hiszen ott beszélték meg a találkozót.

A lakásnál nagy szerencsénk volt, hiszen 5.000 Kr. a bérleti díj és nem kért semmi kauciót! Azt gondolom ez elég ritka. Cserébe az volt a kérése, hogy segítsen neki a párom a lakás ill. a ház körüli teendőkben.

A társalgás elég döcögős volt, hiszen rögtön kiderült, hogy az a jó pár hónap, amit a nyelv tanulásával töltött a párom, az élő beszéd megismeréséhez édes kevés. Mindketten a számítógép elé ülve a fordító programot hívva segítségül, azért a legfontosabb dolgokat tudták tisztázni.

Már másnap este elutaztak Lillehammerbe, Nils otthonába. Ez a városka Oslótól északra található, s itt töltötték a következő napokat egy két szintes faházban. Kerti ill. benti munkákban tudott a párom besegíteni, cserébe Nils állta az étkezést.

Itt rögtön kiderült egy érdekesség a Norvég emberekről. Igaznak bizonyult az az infó, amit még korábban hallottunk,  legalább is Nils esetében biztosan, hogy a Norvég ember csak azért eszik, mert muszáj! Nem fordít igazán nagy jelentőséget annak, hogy mit eszik, s a lehető legkevesebb energiát kelljen az elkészítésére fordítani.

Az, hogy rendszer lett volna az étkezésekben, szintén nem volt jellemző, teljesen vagylagos volt az, hogy mikor esznek meleg ételt.

Később Nils szájából el is hangzott egy olyan mondat, hogy az a tipikus Norvég, aki napközben szendvicseket eszik, s csak estre készít valami főt ételt.

14-én, szerdán mentek vissza Oslóba, s ezen a hétvégén, május 17.én volt Norvégia Nemzeti Ünnepe. A mostani még a többinél is különlegesebb volt, hiszen 200 éves a Norvég alkotmány.

Szinte az egész ország megbolydul ezen a napon, minden oslói iskolából kimennek a gyerekek a főtérre felvonulni, és sok hozzátartozó is elkíséri őket. Az ország összes megyéjéből, buszokkal utaztak fel a fővárosba az emberek, mindenki a saját népviseletébe volt öltözve, zászlókat lobogtatnak, s akármerre nézünk, mosolygó, boldog embereket látunk. A délutánt a parkokban töltik piknikezéssel, szabadtéri játékokkal. Az időjárás is kegyes volt hozzájuk, hiszen szokatlanul meleg volt ezen a napon.

Közlekedési szabályok, morál:

Aki autóval vág neki ennek a nagy kalandnak, annak nem árt, ha tisztában van bizonyos helyi sajátosságokkal és szabályokkal.

Az egyik legfontosabb szabály: be kell tartani a sebesség korlátokat - mindenhol táblák jelzik az aktuális megengedett sebességet -  hiszen nagyon szigorúan büntetik a gyorshajtást!

Autópályán is csak 100 km/ óra a legnagyobb megengedett sebesség.

Magyarországtól eltérően sok az egyenrangú útkereszteződés, ahol a jobb kéz szabály érvényesül.

Zebrára a gyalogos szinte gondolkodás nélkül lép le a járdáról, hiszen ahhoz van szokva, hogy az autós áll meg, s nem neki kell szobroznia az út szélén, mint nálunk.

Nyugodtan, de tempósan halad a közlekedés, senki nem idegeskedik akkor sem, ha várni kell, ha mégis, akkor az bizonyosan bevándorló!  :) 

Most, itt 2014 -ben, Osló lakosságának közel 30 %-a pakisztáni eredetű, sokan már a 70-es évek óta itt élnek, így már van 3. generációs leszármazott is. Az oslói taxisok nagy többsége Pakisztáni felmenőkkel rendelkezik.

Külön érdekessége az oslói közlekedésnek az egyre nagyobb létszámban megjelenő villany autók.

Európán belül Norvégiában adja az állam a legnagyobb támogatást az elektromos autók vásárlásához: elengedik az ÁFA-t, elmarad az új autó regisztrációs adója, ingyenes a parkolás, felmentést kapnak egyes úthasználati díjak megfizetése alól, és Oslóban használhatják az autóbusz-sávot. Az Oslóban működő töltőhálózat jelenleg kb. 3500 nyilvános töltőpontból áll, melyek közül sok ingyenesen használható. 

Érdemes letölteni a GPS oslói programját, komoly segítség, jól használható még egy először ideérkezőnek is.

 

Közel egy hét után, párom úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi  sorsa irányítását, s így nem megy újra le a szállásadója házához, hanem nekiáll felfedezni a szállása környékén levő üzleteket, hiszen innentől kezdve neki kell az ételéről gondoskodnia.

A következő részben néhány jó tanács és ár szolgálhat a kezdők segítségére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr646240875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása