HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Szállás keresése

2014.05.25. 17:44 Lilike4

Hát Igen! Ez a kezdetekkor az egyik legfontosabb, s egyben a legnehezebb feladat, ha nincs segítség és nem munkaközvetítőn keresztül megy ki valaki.

Mi is nekiálltunk a magunk feje után menve, s bizony elég sok nehézségbe és falba ütköztünk, hiszen ott kint egészen más a mentalitás, mint itthon.

Hogy ezt mire értem?

- Nem mi választunk szállást, vagyis bár mi keresünk rá, de a szállásadó dönti el, hogy az érdeklődők közül ki a legszimpatikusabb a számára, s azzal köt szerződést a saját feltételei szerint.

- 1, 2, de van ahol 3 havi kauciót is elkérnek, ami bizony komolyan megnöveli a kezdeti költségeket.

- Kint nem lehet a kauciót visszakérni, hanem le kell lakni, s ez nagyon fontos szempont, ha másik helyet szeretnénk keresni, hiszen nem szeretnénk elveszteni a pénzünket. Ezért nagyon össze kell hangolni majd a következő költözködést.

Árak?

3.000 Kr. / hó tól a határ a csillagos ég. Találtunk 12 - 14.000 Kr. / havi díjas szállást is és még az sem volt csúcs szuper.

A számolás végett: 1 Norvég korona kb. 38-40 Ft.

Vagyis, egy átlag 5.000 Kr-ás szállás + 2 havi kaució = 15.000 Kr. = közel 600.000 Ft. És itt még csak 1 szobáról beszéltünk, vagy rosszabb esetben csak egy ágyról + szekrényről egy szobában, amit másokkal kell megosztani. Ez az un. " koedukált" szállás forma.

Szóval szállás keresése.

Első feladatként azt döntöttük el, hogy Norvégia melyik részére szeretnénk menni. Mivel én elég fázós vagyok, ezért Osló és környéke és Oslótól délre eső terület jött szóba.

Sokat olvastam arról, hogy az északi részen könnyebb szállást és munkát is találni, de ez sem tántorított el minket a déli vidéktől.

Drammen volt az első célpont, miután sok jó dolgot olvastunk róla, pl. kikötőváros, enyhébb éghajlat...

Felmentünk arra az oldalra, ahol szállásokat hirdetnek, pl. http://www.hybel.no/, és igyekeztünk olcsó és min. kauciós lakásokra elküldeni a jelentkezést azzal a szöveggel, hogy a megadott időponttól szállást keresünk.

No mondanom sem kell, válasz egy sem érkezett, vagy ha igen, akkor pár udvarias elutasítás: a szállás már elkelt szöveggel.

Ezután megfordítottuk a keresést és kiterjesztettük Osló egész területére, vagyis az összes kerületre. Ez azt jelentette, hogy mi írtunk arra az oldalra, ahol a keresők vannak.

És végre! kaptunk is választ, de mint kiderült ez csak egy ágy egy szobában, s ez is csak úgy jöhetne szóba, ha a megadott időpontban elmegyünk a többi érdeklődővel együtt, s ha ránk esik a választása, csak akkor mienk, vagyis a páromé az ÁGY!

Próbáltunk egyezkedni, hogy küldünk előleget, de az illető hajthatatlan maradt, így másik alternatíva felé kellett néznünk.

Átfogalmaztuk a hirdetést, - ezt az infót egy szállást hirdetőtől lestük el - több infó a páromról, részletesebb leírás, hogy mit is szeretne, plusz képet is küldtünk hozzá.

Csodák csodájára, március 27 én vasárnap nem sokkal azután, hogy a hirdetést felraktuk, érkezett egy pozitív válasz.

Egy szimpatikus férfi válaszolt, s többszöri levélváltás után is reménykedhettünk abban, hogy lesz hol aludnia a páromnak, amikor megérkezik Oslóba. Ami nagyon fontos és pozitív infó volt, az 5.000 Kr.-ás havi díj mellé nem kért kauciót, csak azt, hogy a lakás körül, egy kis házimunkát kér.

Ám ekkor jött egy új infó, a szállásadó elutazik, s csak május 9-én érkezik vissza Oslóba, vagyis 2 nappal később, mint, ahogy a párom repülője leszáll!

Igyekeztünk ezt is megoldani, s első kézenfekvő megoldásként a repülési idő módosítása jött szóba. Ám, lévén Magyarországon vagyunk... kiderült, hogy többe kerülne a módosítás, mint egy aktuálisan vásárolandó jegy ára, pedig az aktuális jegy ár is 60.000 Ft. volt! Vagyis ez nem jöhetett szóba.

A másik verzió, kint Oslóban keresni szállást arra a két napra. Találtunk egy apartmanházat, ahol a 2 éjszaka " csupán" 15.000 Ft.volt, ( Anker apartmanház - ajánlom mindenkinek ) de csak azért mert az alvás egy 16 fős szobában volt. Persze van 2 -4 -6 ágyas szoba is, de jóval borsosabb árért. ) Bár a szállás maga nagyon modern és tiszta és mindennel felszerelt, de nem árt ha van nálunk lakat, hogy a megadott helyen el tudjuk zárni a bőröndünket.

Végre! Van repjegy, van szállás, s bízunk benne, hogy a szállásadó is rendes lesz.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr166208382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Safyela 2014.05.25. 18:38:26

Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos bejöttek kemény dolgok. Nehezen, de végül lett munkahelye a fiam apjának, viszont a szállás nem lett meg időre. Motel volt a megoldás egy hétre, s vándorlás egyik helyről a másikra cuccokkal együtt. Utána bérelt a munkáltató egy nagy házat, ahová sajnos nem jött át a többi jelzett kolléga, s így 2 hónapig tőlünk vonták le az egész bérleti díjat. Majd pár hónapig egy munkatárssal osztoztunk 1/3-2/3 arányban, utána lett csak novembertől alacsonyabb. Kemény időszakra készülj fel, de nem szabad feladni!
süti beállítások módosítása